La història


La història del trekking Ramat de Camins comença l’any 2006 quan una empresa de dinamització local de la comarca pirinenca del Pallars Sobirà (Montanyanes) decideix celebrar el cinquantenari del viatge que l’agost de l’any 1956 van fer els escriptors i caminaires Camilo José Cela (Padrón, 1916 – Madrid, 2002) i Josep Maria Espinàs (Barcelona, 1927) pel Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Val d’Aran i Alta Ribagorça.

Camilo Jose Cela i Josep Maria Espinàs

Camilo Jose Cela i Josep Maria Espinàs

D’aquest viatge cada escriptor en va escriure el seu relat: Viaje al Pirineo de Lérida (Destino, 1965) i Viatge al Pirineu de Lleida (Selecta, 1957), que més endavant Espinàs revisaria i retitularia amb el nom de A peu pel Pallars i la Vall d’Aran (Campana, 2000). En aquests llibres es descrivien les belleses del paisatge, el qual es presentava acompanyat d’una població que començava a entrar en la modernitat. Recordem que durant els anys cinquanta del segle XX al nostre Pirineu tot just es començava a conèixer la paraula “turisme”.

Llibres d'en Camilo José Cela i en Josep Maria Espinàs

Llibres d’en Camilo José Cela i en Josep Maria Espinàs

La tardor del 2006 es van dur a terme un seguit d’actes culturals per rememorar aquell viatge i l’any 2008 es va constituir una associació, promoguda per l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran, anomenada “Un ramat de camins. Associació Pirinenca per al foment de la cultura i el turisme”. Estava formada pels consells comarcals del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça i el Conselh Generau d’Aran, i la intenció era desestacionalitzar el turisme amb la promoció conjunta de propostes turístiques i culturals.

Actes culturals de la tardor del 2016

Actes culturals de la tardor del 2006

Una d’aquestes propostes els va portar a contractar una escriptora i caminaire perquè tornés a fer el viatge dels escriptors i n’escrivís el seu relat.

Núria Garcia Quera

Núria Garcia Quera

Així va néixer el llibre Nou viatge al Pirineu (Sensus, 2012), de Núria Garcia Quera.

Nou viatge al Pirineu - Núria Garcia Quera

Nou viatge al Pirineu de Núria Garcia Quera

Aquesta escriptora, a diferència dels seus predecessors, va evitar sempre que va poder el fet de caminar per l’asfalt i va escollir els antics camins veïnals que uneixen els pobles pirinencs i que feia pocs anys que s’havien començat a recuperar. Així va néixer la ruta Ramat de Camins, que va prendre el nom de l’associació i, també, d’una expressió pirinenca. Quan algú diu que alguna cosa l’ha fet moltes vegades, diu que ho ha fet “un ramat de camins”.

Utilització de galetes

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes, feu clic en l'enllaç per una millor informació.

ACEPTAR
Share This